Voorbereiding communie/lentefeest - deel 1Een communie- of lentefeest is altijd een heel leuk evenement waar je dochter of zoon enorm naar uitkijkt. Als mama wil je dan ook dat alles die dag zo perfect mogelijk verloopt en iedereen het naar zijn zin heeft. En als je een Dreaming Mom ben net zoals ik, dan heb je die dag waarschijnlijk ook al een paar keer in je hoofd voorbij laten fladderen, dromend over hoe het feest er het best uit zou zien.
 
Natuurlijk vindt het grote feest pas plaats in de maand mei, maar voor een aantal zaken moet je er tegenwoordig toch al vroeg bij zijn. Hieronder een kleine opsomming van de dingen die je nu al best regelt:

1. Locatie: van zodra je de datum van de communieplechtigheid of het lentefeest kent, moet je gaan bepalen waar het feest zal doorgaan.
  • Kies je voor een feestzaal/restaurant, dan kan je een communie/lentefeest bijna gaan vergelijken met een trouwfeest: hoe sneller je een feestzaal reserveert hoe meer kans je hebt op een plaatsje, want je zoon of dochter zal niet de enige communicant zijn die dag! Je gaat vooraf best eens eten in het restaurant of de feestzaal die je voorkeur geniet. Zo krijg je een idee of het eten voldoet aan je verwachtingen, de prijzen binnen je budget passen, er een apart zaaltje is waar je feest zou kunnen doorgaan, er een speeltuin of tuin is waar de kinderen zich even kunnen uitleven, enzovoort. Ben je tevreden over je keuze, reserveer dan zo snel mogelijk de datum.
  • Je kan natuurlijk ook kiezen om het feest thuis te laten doorgaan. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat je kind dan al zijn speelgoed heeft en er vaak ook een tuin is waar de kinderen kunnen ravotten bij mooi weer. Het nadeel is dan weer dat je huis even een metamorfose zal moeten ondergaan. Ik denk hierbij aan het verplaatsen van meubelstukken zodat je voldoende tafels en stoelen kan plaatsen, huren van materiaal, het al dan niet plaatsen van een tent, veel voorbereidingswerk en vooral opkuiswerk achteraf. Dat is natuurlijk een groot voordeel aan een feest in een feestzaal/restaurant: je komt aan, schuift je voeten onder tafel, laat je lekker bedienen en als het feest gedaan is, kan je gewoon rechtstaan en lekker thuis gaan nagenieten. Anderzijds heeft het organiseren van een thuisfeest ook zijn charme en je hebt zelf alle touwtjes in handen (niet onbelangrijk voor de controlefreaks onder ons!). Gaat het feest dus thuis door, dan moet je nog beslissen of je zelf zal koken of een traiteur zal inschakelen. Je kan ervoor kiezen om gerechten te laten leveren of de traiteur bij je thuis te laten koken. Vergeet dus ook niet om tijdig een traiteur vast te leggen. Vaak kan je vooraf bij traiteurs wel even gaan proeven om een idee te krijgen van hun kookkunsten. Veelal kom je tijdens andere feesten in contact met traiteurs die je goed vond en weet je op voorhand al wie je kan inschakelen voor je feest.

2. De kledij van het feestvarken
Toen mijn oudste dochter haar plechtige communie deed, kochten we in februari van dat jaar pas haar communiekleding en hadden we nog ruime keuze. Nu 12 jaar later, stonden we voor de jongste al op 26 december in de winkel om haar feesttenue uit te kiezen. De hele collectie was reeds binnen en alle maten waren nog aanwezig, keuze genoeg dus. Ik denk dat Lotte wel 10 setjes gepast heeft, om uiteindelijk toch haar eerste gedacht te kiezen. En ik moet toegeven, ik heb eventjes mijn tranen moeten bedwingen, zo je kleine meid in een mooi feesttenue zien en beseffen dat ze nu toch wel groot wordt, dat was even slikken… Maar dit terzijde, wil je dus ruime keuze, ga dan zeker in januari naar de winkel. Op het internet kan je vooraf al eens zoeken welke stijl de voorkeur van je kind geniet en nagaan of dit wel binnen je budget past. Zo hoef je geen 10 winkels af te struinen. En vaak kan je in januari van een "vroegkieskorting" in bepaalde winkels genieten. En de nieuwsgierige grootouders stuurden we alvast onderstaande foto :)
Zo de eerste zaken voor het grote feest zijn geregeld! Meer gedetailleerde to-dolijstjes en tips & tricks krijg je binnenkort te lezen.

Veel plezier alvast bij het kiezen van de kledij!